петък, 14 септември 2012 г.

Реалните хора и техните нереални връзки

С появата на Интернет настана революция и в човешкото общуване. Хората преоткриха удоволствието да говорят с някого просто заради самия разговор. Станаха по-открити и започнаха да разкриват все повече от своите реални лица в едно нереално пространство. Пространство, което ги привлече със своята необятност и с възможността да бъдат себе си.

Не съм първата, която говори по тази тема и едва ли ще съм последната. Вероятно няма да кажа нищо ново или непознато нито ще направя някакво велико откритие. Това е просто моето обикновено мнение по един необикновен въпрос.

Интернет или магията на новото време предостави шанс на много хора да бъдат щастливи по един нов начин. С настъпването на новия век, вече нямаше нужда човек да напуска уюта на собствените си четири стени, за да си набави нужната доза социални контакти. Хиляди хора се впуснаха да изследват тази непозната вселена.

Запознанствата с непознати се превъртаха в ежедневие, а общуването с познати в детска игра. Зад сигурността на клавиатурата и монитора всеки се почувства свободен да казва винаги това което мисли и иска по начина, по който мисли и иска. А  откритостта и откровеността се превърнаха в мостовете, които свързаха хиляди хора, които в реалността може би никога не биха разменили нито дума.

Всяко ново познанство се превръщаше в тръпка, която гъделичка и обсебва. С всяка следваща дума човекът от другата страна ни ставаше все по-интересен. Искахме все повече и повече. Не усещахме как минава времето. Скачахме от тема на тема. Обсъждахме. Сравнявахме опит и интереси. Спорехме. Споделяхме дори повече отколкото с най-добрите си приятели. Бяхме себе си. Флиртувахме. Говорехме свободно за мечтите и желанията си. Понякога се влюбвахме в чаровния непознат или непозната, а друг път се разочаровахме от дръзката силна на думи личност. И така с всеки следващ час, прекаран в това вълшебно пространство, безброй много реални хора плетяха своята нереална мрежа от връзки.

Мрежа, в чиито лепкави връзки всеки се е оплитал поне веднъж в живота си. Понякога тя ти дава всичко, което не можеш да получиш в реалността и всичко, което ти е липсвало и те прави щастлив. Но друг път се впива така здраво с жилавите си пипала в реалното ти съществуване, че скоро ти е трудно да прекараш граница между двата свята. А понякога съзнателно отказваш да определиш една такава граница и с всеки изминат ден двете реалности се размиват все повече и повече пред очите ти, докато не прилеят напълно една в друга.

Така в твоята реалност постепенно навлизат реалните хора от твоите нереални връзки.
И тогава изведнъж правилата на играта се променят напълно...








2 коментара:

  1. Анонимността на интернет позволи на много хора да създават свои изкривени образи. Общуването наистина стана по-лесно, но в момента, в който виртуалното общуване придобие реални измерения - чрез среща, диалог, посещение на някакво общо мероприятие, и възникват множество неприятни моменти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не винаги тези неприятни моменти са налице, понякога се случва някое друго чудо и срещите в реалността се превръщат в хубаво продължение на някое виртуално познанство. Но за съжаление това се е наистина рядко...

      Изтриване