неделя, 3 февруари 2013 г.

Добрите хора

Помниш ли кога Трябва се превърна в част от живота ти?

Кога си казахте "да" и ти се врече във вечно покорство?
Кога се предаде и се научи да живееш заедно с Трябва и въпреки Трябва? Кога избра да бъдеш добър човек, защото добрите хора не спорят с Трябва и не подлагат на съмнение онова, което казва Трябва?

Те са роботи, със сърца, мечти и тайни желания. Някои от тях искат да творят, да рисуват, да изпиват по бутилка коняк на вечер и да създават  класиките на бъдещето. Да пушат по много, да спят по малко и да не се оглеждат през рамо за рака на белия дроб и инфаркта. Мечтаят да бъдат лоши, но не могат, защото вече веднъж са направили своя избор и са се обвързали с Трябва.

А Трябва не иска много! Когато се научиш да спазваш нейните правила и спреш да мислиш, ще забравиш, че животът може да изглежда и по друг начин. Ставаш послушно в шест. Обличаш петия поред костюм в гардероба и си благодарен, че Трябва се е погрижила така добре за теб. Вярно е, че не обичаш работата си и с удоволствие би останал още час в леглото. Но ти си добър човек. А добрите хора работят от 8 до 17. Ходят през лятото за две седмици на море и с малко повече късмет зимата на ски.

Щастлив си когато, децата ти получават отлични оценки в училище, защото това означава, че и те ще станат добри хора. Прибираш се вечер при жена си, вечеряте тихо, а после мълчите заедно пред телевизора. Отдавна вече не се питаш дали това е жената на твоя живот, не вдигаш скандали и не фантазираш за бурен секс върху кухненската маса, защото знаеш, че Трябва не одобрява тези неща.

Годините минават, а ти остаряваш. Но не се тревожи! Трябва винаги ще бъде до теб и ще те напътства!

Друг е въпросът дали винаги трябва да живееш според Трябва?
И дали наистина си струва да бъдеш добър човек?






Няма коментари:

Публикуване на коментар