петък, 18 април 2014 г.

Frankfurt am Main

Семейна разходка през дъждовен делничен ден в един метрополис. 

Пътуването започна рано сутринта и приключи в късния следобед. Запалихме колата и уповавайки се на нежния металически глас на навигацията се впуснахме в кратко, но вълнуващо пътешествие.

Била съм във Франкфурт преди години и сега беше хубаво усещане да се върна по стъпките си, споделяйки впечатленията си с любими хора. За съжаление времето нямаше желание да подкрепи начинанието ни, но както се казва няма лошо време, има само неподходящи дрехи.

Франкфурт е динамичен и модерен град, изграден върху стабилни традиции. Да се каже, че това е град, който непрекъснато се развива не е достатъчно. Франкфурт има свой собствен пулс, който сякаш се отразява в неговите жители. Тук хората се движат бързо, печелят, а после губят пари, съчетават обадя си с бизнес, проправят си с лекота път между туристите и светкавиците на фотоапаратите, отпивайки в движение от кафето си и говорейки по мобилния телефон.

На подобни места перфектният кадър не съществува, винаги се намира някоя кола, паркирана по средата на снимката или някой пешеходец появил се сякаш от нищото. Но точно това е магията на снимките, направени в големия град.

Понесъл сериозни поражения по време на войната, градът е изгубил голяма част от историята си. Така че днес, дори Старият град всъщност не е толкова стар. Въпреки това смело твърдя, че Франкфурт е град на красивите контрасти. Модерните лъскави небостъргачи, издигащи се в небесата срещу кокетните старинни къщички.



В даден момент времето започна да се държи изключително жестоко и освен ситните капчици дъжд се появи студен, пронизващ вятър. Родителското тяло предпочете да продължи пътешествието с туристически автобус, който прави обиколка из града, а любезен екскурзовод поднася подробни обяснения за видяното. Оценявам плюсовете на подобно опознавателно пътуване, но в онзи момент изгарях от желание да се движа и да се слея с града. Определихме си час и място на среща, а аз увих шала си по-плътно и въоръжена с широка усмивка и фотоапарат се отправих към реката.


Според Уикипедия Майн е най-дългият десен приток на Рейн. Според мен Майн е голяма река, която придава на Франкфурт неповторим чар и предоставя възможност за прекрасни романтични разходки по красиви крайречни алеи.
Но най-вълшебни за мен си остават пешеходните мостове, които свързват двата бряга.


Ако трябва да обобщя впечатленията и усещанията си за Frankfurt am Main бих използвала само три думи:

Контраст.

Изящество.

Живот.





В един метрополис през един делничен ден дори лошото време се превръща в магия.




2 коментара:

  1. Живот и здраве, след 2 седмици и аз

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заслужава си, мога само да ти стискам палци да нацелиш по-добро време. И ако не си за кратко горещо ти препоръчвам освен всичко друго зоологическата градина, чувала съм за нея само хубави неща, но все не стигам до там :))

      Изтриване