събота, 21 март 2015 г.

Залезът и Париж


Когато си се скитал цял следобед по парижките улици. Надничал си зад всеки ъгъл с почти детинско любопитство, започваш да вярваш, че във въздуха витае съвършенство. И абсолютно нищо не би могло да направи този ден още по- прекрасен.
Точно в този момент се случва истинско вълшебство.



Слънцето залязва над Париж.




 Посрещнахме залеза в Градините на Тюйлери. Централен, голям и красив парк в близост до Лувъра. Последните слънчеви лъчи разиграваха изящен спектакъл, а по алеите на парка властваше хармония. Хора се разхождаха, разменяха си обещания и влюбени погледи. Деца тичаха, туристи, въоръжени с всевъзможна снимачна техника, опитваха да уловят мига. И точно в средата на тази динамична картина един възрастен мъж хранеше ято птички с парченца хляб.



Спрях се за миг. Имаше нещо, което не пасваше съвсем или по-точно казано имаше нещо, което липсваше. Отне ми може би близо минута да открия, какво точно не бе наред.
Бях заобиколена от стотици хора, а в парка бе тихо. Някакво странно спокойствие придружаваше залеза. Сякаш всички се бяха събрали да изпратят в тишина последните слънчеви мигове за деня... 
Ако щастието можеше да се консервира, вероятно щеше да изглежда така :)))
След края на слънчевия спектакъл. Париж ни поднесе нова изненада. С настъпването на нощта градът смени одеждите си и всяка сграда бе окъпана в красиви светлини.


 

                                                               
                                                                                                        


Планът за вечерта беше прост. Разходка до Notre-Dame de Paris, а после посрещане на новата годината пред Айфеловата кула. Като цяло един турист в Париж се нуждае само от три неща: 


  1. Добра карта на града.
  2. Удобни обувки.
  3. План на метрото ( в случай, че пропуснете точка 2 или пък ви се наложи да се придвижите бързо из града). 
На 31.12. общественият транспорт е безплатен от 17 часа до малките часове на другия ден. Този факт разбира се спомогна за осъществяването на плана ни и ни позволи да видим възможно най-много от града за кратко време.


И защото животът наподобява въртележка в лунапарка, всеки край е и ново начало. Така краят на вълшебното пътешествие се превърна в началото на новата година.

В полунощ хиляди хора бяха излезли по улиците на града. А вместо шумна заря, имаше лазарно шоу. Оказа се, че Нова година може да бъде вълнуващ и красив празник без фойерверки, дим и силна музика.

Всичко, което му трябва на човек е мъничко любов и  мъничко от магията на Париж...



Край







Няма коментари:

Публикуване на коментар