сряда, 5 юни 2013 г.

Студената война

... в женски вариант.

Пактът за ненападение е развален, фронтовете са установени, оръжията са в готовност... битката може да започне.

Докато бяхме на 13 едно от основните занимания бе плетенето на лепкави мрежи от интриги и клюки в училищния двор. Изискваха се бърз ум и остър език, нахалството беше задължителна квалификация, а липсата на срам предимство.
Неизбежен, дори ключов етап от израстването на всяко момиче и превръщането му в жена.
Да се научи да общува със себеподобни. Да се научи да воюва със себеподобни.

Аз обаче като едно наивно същество явно съм прекарала твърде дълго време в моя идеалистичен и розов свят. Където хората порастват, трупат разум и опит, осъзнават приоритетите си и живеят живота си без да го усложняват допълнително с игрите от училищния двор. И докато аз съм си губила времето с измислените проблеми в моята лишена от всякакъв смисъл реалност. Някогашните 13 годишни момичета са се превърнали в млади жени, които владеят до съвършенство бойните тактики на женското общуване.

Сега вече разбирам, че съм изостанала в своето развитие и имам още много какво да уча. Смятам себе си за добра ученичка и се надявам да успея да наваксам бързо с пропуснатото. Както изглежда правилата на играта не са се променили много от тогава до днес.

Първата стъпка е печеленето на съюзници. Разбира се винаги трябва да смяташ и с един предател. Много е важно и да следиш противника от близо. С кого говори, на кого се усмихва, как си пие  какаото кафето. Трябва знаеш винаги с кого, къде, кога и колко пъти... пикантните подробности и компроматите са от изключителна важност. Най-добре е ако успееш да внедриш свой човек в редиците на врага. Тук търпението е  от изключителна важност, затова избягвай откритите конфронтации и си осигури сигурен канал за комуникация с вражеския лагер.  

Нагледен пример: нашето момиче Х има нова рокля. Твоята работа: казваш на Петя, как ти никога не би си купила тази рокля, този цвят трябва да го забранят, защото прави абсолютно всяка жена да изглежда дебела. Петя понеже е добра приятелка споделя на Нина, че ти си казала, че Х изглежда дебела в новата си рокля. Нина си е много близка с Валя. А Валя, абе Валя ти е приятелка, ама... е по-добра приятелка на Х. Останалото е история.

Малките победи носят винаги наслада, но никога не бива да спираш да се стремиш към голямата цел. Нищо, че не е съвсем ясно каква е тя. Единственото, което има значение е всеки ден да измисляш нови и вълнуващи покушения срещу врага.

Припомням си основните тактики, чертая бойни стратегии, точа си ноктите и не мога спра да се питам:

До кога ще играем игрите от училищния двор и в живота?



2 коментара:

  1. За някои тези игри са смисъла на живота. За други са средство за постигане на цел. Ставаш жертва на играта в момента, в който влезеш в нея. Най-добрата защита е игнорирането й. Доколкото може и когато може. За съжаление, не винаги може....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ми остава друго, освен да се съглася напълно с теб :)

      Изтриване