петък, 30 януари 2015 г.

Сезоните на живота

Зима

Най-вълнуващото, което може да се случи е да попаднем на изгодно намаление в кварталния магазин за хранителни стоки. Часовете се нижат, въртележката се върти и нищо не се случва. Ежедневието посивява, а въображението хваща ръжда. Период на емоционална суша. А скуката се разпространява със същата упоритост и злост като всички останали сезонни вируси.

Пролет

Пролетта настъпва заедно с желанието за промяна. Първо плахо и несигурно. Зараждат се надежда и копнеж. Намираме сили да оцветим контурите на ежедневието в ярки цветове. Вдигаме поглед от земята и се оглеждаме за някоя щастлива случайност.

Лятото

Идва винаги неочаквано. Изпълнено с гореща страст и шумна радост. Аромата на свободата се премесва с уханието на смели мечти. Морето е до колене. А щастието витае във въздуха. Романтиката дебне зад ъгъла. Лесно е да бъдем смели и дръзки. Дните са дълги, а нощите диви.

Есен

Есента е пъстра и различна. Понякога малко своенравна, но винаги красива. Тя се прокрадва бавно, но веднъж дошла не бърза да си тръгва. Златна и пленителна, тя изпълва дните ни с вдъхновение. Понякога тъжна и меланхолична, но винаги готова да прибави към колекцията си от дни още един горещ спомен.

В живота сезоните винаги имат различна продължителност и често объркана последователност. Преходите настъпват внезапно или пък закъсняват безвъзвратно. А ние рядко сме подготвени за сезонните изненади. Често забравяме чадъра си, подбираме неподходящи дрехи или се кичим с ненужни аксесоари: тревоги и мрачни мисли. 

Решение няма. Животът се случва, а сезоните се менят. Хайде да спрем да търсим несъществуващи закономерности и вярваме в лъжливи прогнози.
Не се знае, дали точно утре в живота ни няма да настъпи някой топъл сезон, пък било то и през един зимен месец.


Няма коментари:

Публикуване на коментар